mięso sezonowane Kraków

Najlepszą wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa potrzebuje wina, który znakomicie połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli uważasz o czerwonym winie, masz rację, jednakowoż które z nich będzie w największym stopniu należyte? Najczęściej jest tak, że najprawidłowiej przystosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj mogłoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma ogromny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o właściwej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w centrum Krakowa

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz nieraz mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje dużo różnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, ale także Sangiovese, Negroamaro, czy także Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, które nie smakowałaby dosyć prawidłowo z serem, w takim razie zamiast tego przyzwoiciej pomyśleć o dobraniu należytego jako o okazji do tego, aby spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Ponadto lżejsze czerwone wina z są następnym olśniewającym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeśli w sosie są grzyby bądź też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana czy też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *